Czy nadmierne korzystanie z gumy do żucia jest zdrowe?

Powszechnie wiadomo, że guma do żucia pozwala odświeżyć oddech i przywrócić naturalne pH w jamie ustnej. Żucie gumy dodatkowo zwiększa wydzielanie śliny, która ma za zadanie wypłukać resztki pokarmowe i neutralizować kwasy oraz uwalnia fluor, który zapobiega próchnicy i chorobom przyzębia. Jakie inne korzyści przynosi żucie gumy? Czy nadmierne korzystanie z gumy do żucia jest zdrowe?

Żucie gumy w stresujących sytuacjach obniża poziom kortyzolu we krwi. Podczas żucia gumy jesteśmy bardziej zrelaksowani i odprężeni. Również uczucie głodu zmniejsza się, w wyniku przeżuwania pokarmu, nawet gdy nie jest on połykany nasz mózg otrzymuje sygnał, aby ograniczyć łaknienie. Badania wykazały, że żucie gumy zwiększa również przepływ krwi do mózgu poprawiając naszą pamięć i koncentrację. Jeżeli uczymy się żując gumę – znacznie podnosimy swoją efektywność.

Zbyt częste żucie gumy może powodować jednak problemy zdrowotne. Eksperci uważają, że dopuszczalna norma to maksymalnie dwie gumy dziennie, żute przez dziesięć minut. Czy nadmierne żucie gumy do żucia może powodować negatywne skutki zdrowotne?

Żucie gumy może wpłynąć na zaburzenia stawu skroniowo-żuchwowego oraz dysfunkcji żuchwy. Objawia się ona bólami głowy, szczęki oraz uczuciem napięcia szyi czy pleców. Żucie gumy przyczynia się także do rozrostu mięśni żwacza, w wyniku czego gryzienie odbywa się ze zdwojoną siłą. Istnieją również przesłanki mówiące o tym, że osoby nadmierne żujące gumę cierpią na bruksizm. Mówi się także, że żucie gumy zmniejsza apetyt. To prawda – guma do żucia sprawia, że chce się jeść mniej ale osoby żujące miętową gumę do żucia częściej sięgają po fastfoody niż owoce i warzywa. Naukowcy dopatrują się przyczyny w smaku mięty, która powoduje, żę owoce i warzywa wydają się gorzkie.

Podczas żucia gumy wysyłamy naszemu organizmowi fałszywą informację o tym, że przyjmujemy pokarm, co skutkuje nadmierną produkują enzymów i kwasów trawiennych. To może skutkować problemami żołądkowymi, wzdęciami oraz nadkwasotą.

Wybierając gumę do żucia powinniśmy przede wszystkim zwrócić uwagę na to, czy zawiera ona cukier. Cukier jest składnikiem stanowiącym doskonałą pożywkę dla bakterii odpowiedzialnych za powstawanie próchnicy, kamienia nazębnego czy schorzeń przyzębia. Z uwagi na to dużo bezpieczniejsze jest sięganie po gumy słodzone ksylitolelm lub sorbitolem.