Dokładna higiena jamy ustnej oraz regularne wizyty u stomatologa to podstawa zdrowych zębów. Diametralny wpływ na stan zębów ma również zawartość naszej lodówki. Chociaż wiemy, że częste spożywanie słodyczy to pierwszy krok do rozwoju próchnicy, nie mamy świadomości co dla naszych zębów jest naprawdę dobre. Okazuje się, że dbać o zęby można jedząc nie tylko nabiał. Sprawdź, jakie składniki warto dodać do swojej diety!
Słodycze, kolorowe napoje gazowane – przede wszystkim te produkty znajdują się na czarnej liście dentystów. Przyczyniają się one do powstawania kwasów w jamie ustnej oraz rozwoju próchnicy. Aby dbać o piękny uśmiech powinniśmy je wyeliminować z diety i zastąpić innymi składnikami. Podpowiadamy co jeść, aby cieszyć się zdrowymi zębami.
Twarda przekąska
W domu, w pracy czy w podróży – niezależnie od tego gdzie jesteśmy, rozwiązaniem polecanym przez dentystów jest jedzenie twardych warzyw i owoców po każdym posiłku. W ten sposób możemy szybko usunąć zbędny osad z powierzchni zębów. – Taka przekąska utrudnia odkładanie się kamienia nazębnego, a dzięki temu nasze zęby są mniej narażone na próchnicę. Co więcej twarde warzywa i owoce stymulują produkcję śliny, która chroni szkliwo – wyjaśnia dr n. med. Magdalena Niżańska, Eurodent Rzeszów. Dentyści polecają, aby po posiłku sięgnąć po zielone jabłko albo schrupać paprykę.
Zielony napój
Zamiana czarnej herbaty na zieloną będzie korzystna dla zębów. Już wypicie 3 takich filiżanek dziennie dostarcza potrzebnej dawki fluoru i polifenoli, czyli substancji o właściwościach przeciwbakteryjnych. Herbaciany napar będzie dla naszych zębów cenny tylko bez dodatku cukru. Czarna herbata również zawiera znaczną ilość floru, jednak jej częste spożywanie powoduje powstawania osadu, a to pierwszy krok do pojawienia się kamienia nazębnego.
Sięgaj po witaminę C
Piękny uśmiech to również zdrowe dziąsła. Naukowcy z Nowego Jorku udowodnili, że witamina C wpływa na regenerację tkanek przyzębia, a przede wszystkim syntezę niezbędnego kolagenu. Codzienna dawka 180 mg tego składniku wystarczy, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby dziąseł nawet o 25 proc. Jeśli witamina C kojarzy nam się z cytrusami to jesteśmy w błędzie, ponieważ ani cytryna, ani pomarańcze czy grejpfruty nie są najbardziej bogate w tą substancję. Pod względem jej zawartości bezkonkurencyjne są: czarna porzeczka oraz czerwona papryka. Spośród warzyw polecamy zieloną pietruszkę, paprykę czy brukselkę.
Pij mleko!
Ta stara zasadna jest nadal aktualna. Przetwory mleczne wzmacniają zęby. Zbawienny wpływ ma zawarty w nich wapń. – Ten wartościowy budulec odpowiada za strukturę zębów. Najwięcej znajdziemy go w jogurcie naturalnym, kefirze czy maślance – mówi lek. stom. Tomasz Niżański, Eurodent Rzeszów. Dieta uboga w ten składnik grozi kruchością i próchnicą zębów.
Szybki zamiennik szczoteczki
Jest bogata w witaminę A, dobra dla dziąseł, mineralizuje zęby, a ponadto stymuluje wytwarzanie śliny. Marchew niszczy groźne bakterie w jamie ustnej. Surowa jest szczególnie ważna dla małych dzieci. Umożliwia formowanie prawidłowego zgryzu i pomaga prostować zęby. W ekstremalnych sytuacjach może zastąpić szczoteczkę do zębów. Chrupiąc ją można szybko pozbyć się resztek jedzenia.
Dentyści przyznają, że geny mają wpływ na jakość i stan zębów. Jeszcze większą rolę odgrywa dieta. Niezdrowa może być przyczyną nieestetycznego wyglądu oraz powstawania ubytków. Sięgając po odpowiednie produkty możemy cieszyć się pięknym uśmiechem i uniknąć zbyt częstych wizyt w gabinecie stomatologicznym. Dlatego wymienione w artykule składniki powinny znaleźć się na liście najbliższych zakupów.